Zamknij
REKLAMA

Młode orły przednie wkrótce opuszczą swoje gniazda w Karpatach

11:59, 26.06.2022 | PAP
Skomentuj PAP
REKLAMA

Jak poinformowali dr Marian Stój i Robert Kruszyk z Komitetu Ochrony Orłów, młodych może być trochę więcej, gdyż niektóre pary mogły zmienić miejsce gniazdowania i nie są one jeszcze odkryte przez ornitologów.

W lipcu co najmniej dziewięć orłów przednich opuści gniazda w Karpatach. Cztery w Beskidzie Niskim i Górach Sanocko-Turczańskich, dwa w gnieździe w Pieninach oraz po jednym młodym w Bieszczadach, Beskidzie Sądeckim i Beskidzie Żywieckim.

Lęgi w tym roku - zaznaczył dr Stój - "można uznać za średnie i nierównomiernie rozłożone w pasie polskich Karpat". "Jest to zapewne wynik przedłużającej się zimy w górach i słabszej bazy pokarmowej" - powiedział PAP ornitolog.

Natomiast Kruszyk zauważył, że "w Beskidzie Żywieckim panowały korzystne warunki, sprzyjające lęgom, gdyż w jednym z gniazd odchowują się dwojaczki, co u tego gatunku zdarza się rzadko".

Ze swoich gniazd młode orły przednie wylecą w drugiej połowie lipca. W ubiegłym roku w Karpatach gniazda opuściło 13 młodych orłów, dwa lata temu 12, a przed czterema laty tylko trzy osobniki. Z kolei w 2017 roku takich przypadków było aż 16.

Dr. Stój przypomniał, że "orły przednie składają jedno lub dwa jaja w drugiej i trzeciej dekadzie marca, a wysiadywanie trwa ok. 40 dni".

"W zdecydowanej większości przypadków odchowują tylko jedno pisklę. Jeśli wyklują się dwa, to zazwyczaj silniejsze z nich eliminuje słabsze. Rodzice nie ingerują w rywalizację potomstwa" - mówił dr Stój.

W Polsce żyje ok. 35 par orłów przednich. Najwięcej - blisko 30 par - w Karpatach, siedem par w Górach Sanocko-Turczańskich, po sześć w Bieszczadach i Beskidzie Niskim, po dwie w Gorcach, Beskidzie Sądeckim i Beskidzie Żywieckim oraz po jednej parze w Tatrach, Pieninach i Pogórzu Przemyskim. Poza Karpatami można je spotkać - choć rzadziej np. na Wybrzeżu Bałtyckim.

Gniazda orłów przednich znajdują się w miejscach trudno dostępnych; w koronach wysokich drzew - najczęściej iglastych lub na półkach skalnych.

Długość ciała ptaków przekracza 80 cm, a rozpiętość skrzydeł wynosi dwa metry. Żywią się głównie ssakami, ptakami i gadami. Polują m.in. na zające, młode sarny, lisy, jenoty, kuny, łasice, gronostaje, gryzonie, sowy, kruki, myszołowy, gołębie, zaskrońce i żmije. Czasami orzeł może też upolować kota lub kurę domową. Orły przednie nie gardzą również padliną. Pikując w locie, ptaki osiągają prędkość do 160 km/godz. (PAP)

autor: Alfred Kyc

kyc/ ok/

(PAP)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
0%